
Real-time monitoring
De evolutie kan mee gevolgd worden vanaf de eerste rij, met lozingsmetingen elk uur. Onder het motto van VOLLEDIGE TRANSPARANTIE, leggen we al onze kaarten op tafel. Deze monitoring maakt gebruik van betrouwbare S::CAN sensoren geleverd door Elscolab, met het systeem op maat geconfigureerd voor deze toepassing door Calculus.
Fosfaat monitoring
Tot op vandaag kan fosfaat nog niet met sensoren worden opgevolgd. Toch is deze nutriënt een
belangrijke parameter, want een te grote hoeveelheid heeft een negatieve invloed op het waterleven. 1 kilogram fosfor in het water staat gelijk aan 245 kilogram algen (studie: Laird, 2017).
Hierdoor vermindert de biodiversiteit, is er een toename aan troebelheid en komt vissterfte voor door zuurstoftekort in het water. Er is nog geen wetgevend kader rond de lozing bij decentrale systemen, maar wij doen beter, want HET MOET BETER. Na de plantenfilter is er een nazuivering aanwezig die het fosfaat bijna volledig kan verwijderen, namelijk de FOSCUBE®!
Om de twee weken wordt een staal genomen en zullen de resultaten gedeeld worden. Dit gebeurt in samenwerking met UGent campus Kortrijk.


Gedurende 11 maanden monitoring wordt fosfaat door de FOSCUBE verwijderd aan gemiddeld 92%. Met deze efficiëntie voldoet de fosfaatconcentratie in het gezuiverde water zelfs aan de strengste lozingseisen in Vlaanderen, namelijk onder 1 mgP/L bij de grootste rioolwaterzuiveringsinstallaties (+100.000 inwoners equivalenten). Dit terwijl fosfaatverwijdering bij kleinschalige waterzuiveringen, zoals Leaudegem, eigenlijk niet wettelijk verplicht is. Leaudegem toont dat het anders kan, drastisch anders!
